19 oktober 2023: medvind på utresan och motvind på hemresan + Internationella Gin & Tonic-dagen - vent de dos, vent debout

Il est évident que comme un hauturier j'organise mes voyages au large en fonction du vent,
pour avoir moins à lutter pour pouvoir mouiller l'ancre au port au crépuscule.

Une dame m'a expliqué hier que sur Gotland le changement climatique est assez violemment ressenti. Non, il ne pleut pas plus, mais il y a souvent de très forts vents, et ceci a imposé aux Gotlandais un profond changement comportemental. Ils marchent maintenant d'une manière très voûtée, les épaules en avant. Mais je luis ai alors demandé comment ils marchent quand ils ont le vent dans le dos, et je n'ai pas obtenu de réponse. Enfin, à ce que je vois, ils ont tous une démarche à la Casse-Noisette. Je crois que la méditation transcendantale n'est pas encore aboutie sur Gotland et que Greta Thunberg devra soumettre la question au débat de la COP 28 qui se tiendra dans les Émirats. Aujourd'hui c'est la Journée internationale du Gin-Tonic.

clic >>>

Klimatanpassning

Länsstyrelsen samordnar arbetet med klimatanpassning i länet. Vi tar fram underlag för kunskap och planering, analyserar hur länet påverkas av klimatförändringen och stöttar kommuner, regionala aktörer och näringsliv i klimatanpassningsarbetet.

Klimatanpassning innebär att anpassa samhället till de förändringar i klimatet vi märker av idag och de som förväntas ske i framtiden. I Sverige innebär klimatförändringen till exempel högre temperatur, ökad nederbörd, minskat snötäcke och stigande havsnivå. Länsstyrelsens arbete med klimatanpassning handlar om att minska sårbarheter och att ta tillvara möjligheter för att utveckla ett långsiktigt hållbart och robust samhälle.

Länsstyrelsen samordnar och ger stöd

Länsstyrelsen samordnar arbetet med klimatanpassning i länet. Vi stöttar kommuner och andra regionala aktörer genom att öka kunskapen och sprida information om klimatförändringen, vilka konsekvenser den leder till nu och i framtiden och vilka åtgärder som kan förebygga framtida problem.

Det förändrade klimatet påverkar många delar av samhället. I vårt klimatanpassningsarbete tar vi fram planeringsunderlag, metodstöd, handlingsplaner och genomför seminarier inom olika område, till exempel inom:

  • fysisk planering
  • infrastruktur
  • krisberedskap
  • försörjningssystem för el, vatten och livsmedel
  • vattenhushållning
  • miljöskydd
  • lantbruk
  • skogsbruk
  • naturvård
  • människors hälsa.

Vi samverkar också med nationella expertmyndigheter för att stärka länets förmåga att hantera klimatförändringens effekter.

 

Så anpassas Gotland till ett förändrat klimat

Publicerad 2023-09-11 13:33
För att minska sårbarheten inför rådande och kommande klimatförändringar har ett förslag till koncernövergripande klimatanpassningsplan tagits fram tillsammans med SMHI.

Forskning visar att det är otvetydigt att mänsklig aktivitet genom utsläpp av växthusgaser har värmt upp hav, land och atmosfär, vilket i sin tur har orsakat förändrade förutsättningar på jorden i mycket snabb takt. Konkret innebär dessa klimatförändringar stora konsekvenser för Gotland, och alla som lever, bor eller verkar på ön, i dag och i framtiden. Klimatförändringarna väntas accelerera under kommande år, och kustregioner är särskilt drabbade.

På Gotland kommer värmeböljor och torka, översvämningar till följd av skyfall och havsnivåhöjning samt erosion, ras och skred vara klimatrisker som ökar genom klimatförändringarna.

Skyldighet enligt lagen

Region Gotland har en lagstadgad skyldighet att ta klimatförändringar i beaktande i samhällsbyggnadsprocessen. Som en del av framtagandet av den nya översiktsplanen upphandlades därför SMHI för att ta fram Region Gotlands klimatanpassningsplan i samverkan med nyckelfunktioner inom tjänstepersonsorganisationen och politiken.

Arbetet har utgått från de forskningsbaserade klimatscenarion som Gotland står inför, och de efterföljande klimatkonsekvenser som plan- och bygglagen kräver att Region Gotland tar i beaktande i samhällsbyggnadsprocessen – skyfall, havsnivåhöjningar samt erosion, ras och skred.

Åtgärder över tid

Förslaget till klimatanpassningsplan innehåller en övergripande bild av hur Gotlands klimat kommer att förändras och hur samhället kommer påverkas. Förslaget innehåller också konkreta klimatanpassningsåtgärder som Region Gotland behöver genomföra över tid för att säkerställa en trygg samhällsutveckling. Genom klimatanpassningsplanen ska Region Gotland alltså förbereda både befintlig och planerad bebyggelse och infrastruktur för effekterna av de pågående klimatförändringarna.

– Många åtgärder kommer att behöva göras för att anpassa samhället till ett förändrat klimat, med högre temperaturer, fler intensiva skyfall och en höjd havsyta. Klimatanpassningsplanen kommer att hjälpa oss att komma igång med arbetet på ett systematiskt och strukturerat sätt och skapa förutsättningar för att verkligen kunna genomföra åtgärderna i praktiken, säger Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör.

–  Genom att planera för en hållbar samhällsutveckling och genom att vidta förnuftiga åtgärder i dag, kan vi undvika stora kostnader och svårigheter i framtiden. Klimatanpassning ska därför vara ett självklart inslag när vi planerar bebyggelse och infrastruktur, som vägar eller vatten- och avloppssystem, säger Patric Ramberg, teknisk direktör.

Förslaget till klimatanpassningsplan, som hanteras som ett informationsärende i miljö- och byggnämnden respektive tekniska nämnden i september, kommer att tas vidare till regionstyrelsen för att senare avgöras av regionfullmäktige.

Mer information om Region Gotlands klimatanpassningsarbete finns här: Klimatanpassning - Region Gotland

---------------------------------------------  ( traduction à mon retour de mon expédition gutnique )

Commentaires

1. Le 19. octobre 2023, 09h39 par Thåmas

La fonction "commentaire" s'affiche du côté public,
mais ne fait pas aboutir les commentaires sur le back-office, modération ou pas.
Seul l'auteur du site peut déposer ses commentaires à partir du back-office (problème informatique).

copie non commerciale partielle à l'identique autorisée avec citation de source.
Un site est un acte public. Je n'alimente pas de forum.
A propos de l'auteur.

Conforme à la Charte

Ajouter un commentaire

Le code HTML est affiché comme du texte et les adresses web sont automatiquement transformées.

Egalement dans la catégorie "Återvändaren - 2023"

Fil des commentaires de ce billet